Onze visie en werkwijze

Visie

Onze behandeling is gebaseerd op het principe van ‘circulaire zorg’: door iedereen die bij een jongere betrokken is mee te nemen in de behandeling (van broertjes tot buurvrouw, van vriendinnen tot grootouders) creëren we een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel voor de psychische kwetsbaarheid. We geloven in het creëren van draagvlak met hierop volgend een toename van draagkracht in het gehele steunsysteem om met zijn allen duurzamer om te kunnen gaan met de psychische kwetsbaarheid. Op deze manier wordt de veerkracht van het systeem vergroot. En kwetsbaarheid is niet verkeerd. Het is iets moois dat ons mens maakt en waar je mee kan leren omgaan. Ook zullen wij iedereen aanmoedigen om na afronding van de behandeling dat wat ze hebben geleerd door te geven aan degene die na hen in behandeling komt.

Wij zijn ervan overtuigd dat het aanwijzen van de schuldige aan de problematiek of het zoeken van een diagnose niet helpend is op de langere termijn (dit wil niet zeggen dat we helemaal geen diagnoses stellen, soms kan dit wel degelijk bijdragen aan het proces. Net zoals dat voor medicatie ook geldt: liever niet, maar soms is het nodig), we gaan met jullie op zoek naar een verhaal dat jullie helpt om om te gaan met de psychische kwetsbaarheid.

Werkwijze

We hebben verschillende behandeltrajecten in Het Huis waarbij onze insteek is om jullie op korte termijn weer op weg te helpen middels individuele en gezamenlijke gesprekken, ook kan de huisgenoot twee keer per week deelnemen aan een sportgroep. Wanneer er meer tijd nodig is stromen onze huisgenoten door naar het volgende traject waarbij verschillende kinderen en jongeren samen komen in wekelijkse groepen. Er kan daarnaast gekozen worden tussen muziek, handvaardigheid- en theatergroepen omdat we geloven dat creativiteit kan helpen om veerkracht te vergroten.

Voor zowel ouders als brusjes (broertjes en zusjes) is er een mogelijkheid om met lotgenoten te praten. Klik voor meer informatie over deze ouder- en brusjesgroepen op het kopje ‘ouder- en brusjesgroepen’ in het vorige menu.

En dan nog dit: ons logo ziet er niet voor niets geknutseld uit, we gaan namelijk onze huisgenoot en naaste betrokkenen een huis bouwen van hout. We gaan letterlijk bouwen aan een nieuw verhaal wat jullie kan helpen bij een duurzame verbetering.

Niek vertelt over onze werkwijze